12 Ağustos 2009 Çarşamba

Hakem ve Antrenör Seminer Raporu

Türkiye Eskrim Federasyonu Hakem ve Antrenör Semineri eğitmenlerinin hazırladığı raporu yayınladı. Yayınlanan bu rapor ile seminer konuları ve problemlerin çözümleri kamu oyuna ilan edilmiş. Raporda “Genel Sonuç ve Öneriler” bölümü ise dikkat çekiyor. Raporun Genel Sonuç ve Rapor bölümünde şunlar yazıyor:

1 . Gerek hakemlerimizin, gerekse antrenörlerimizin bu konularda üzerlerine düşen görevleri profesyonel bir anlayışla yerine getirmeleri gerekmektedir. Ancak bu sayede eskrim seviyesini yükseltebiliriz.
2. Eskrim konusuyla ilgili tüm katılımcıların birbirlerine saygılı ve objektif olmaları gerekmektedir.
3. Bu tür seminerlerin ileri dönemlerde teorik – pratik olarak daha uzun süreli yapılması gerekmektedir.
4. Antrenörlerimiz iyi bir ilerleme içinde oldukları ve kendilerine olan güvenlerinin yavaş yavaş gelmeye başladığı gözlemlenmiştir.
5. Federasyonumuz tarafından düzenlenen bu tür seminerler, hakemlerimize ve antrenörlerimize üst düzey fayda sağlamaktadır.


Raporun “Genel Sonuç ve Rapor” bölümünün 3. maddesinde “Bu tür seminerlerin ileri dönemlerde teorik – pratik olarak daha uzun süreli yapılması gerekmektedir.” deniyor. Seminerlerin uzun süreli düzenlenmesi doğru analiz sonucu çıkarılan bir öneri olduğunu düşünüyorum. Seminerlerin en az 5-7 gün süren hakem ve antrenör kampları şeklinde olmalı. Bu kamplarda hakem ve antrenörler tüm gün eğitim alarak bilgilerini yenilemesi kanısındayım.

Yine aynı bölümün 4. maddesinde “Antrenörlerimiz iyi bir ilerleme içinde oldukları ve kendilerine olan güvenlerinin yavaş yavaş gelmeye başladığı gözlemlenmiştir.” yazmakta.

5. maddesinde ise “Federasyonumuz tarafından düzenlenen bu tür seminerler, hakemlerimize ve antrenörlerimize üst düzey fayda sağlamaktadır.” denmekte.

Her iki ifade de bence doğru. Hakem ve antrenörler son iki yılda, yerli ve yabacı eğitimcilerden, beş seminer alarak, bilgilerini güncellemiş oldular. Federasyon tarafından düzenlenen bu tip seminerler dünyadaki örnekleri gibi üst düzeyde fayda sağlamakta. Gelecekte düzenlenecek seminerlerin daha da faydalı olacağı bunlara bakarak rahatlıkla söyleyebilirim.

Hakem ve Antrenör Semineri raporunu hazırlayan eğitmenlere, bu raporu kamu oyu ile paylaşan federasyon yöneticilerini ve seminerin hazırlanmasında emeği geçen herkesi tebrik ederim.

1 yorum:

  1. Uzun süreli hakem semineri kavramı kulağa hoş gelen bir konu ama akılda tutulması gereken bir konu var. Şu anda eskrim hakemleri profesyonel hakem değil. O nedenle hakemlerin bir yandan profesyonel işlerde çalışmaları gerekiyor. Devlet memuru olan hakemler için haftaiçi olan seminerler bir sorun değil de, özel sektörde olan hakemler bu tip seminerler problem yaratacaktır.

    YanıtlaSil